Omega-3 Takviyesi Tercih Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?

Omega-3 Takviyesi Tercih Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?


Beyin gelişiminden göz sağlığına, depresyondan bağışıklığa, kalp-damar sağlığından yağ yakımına omega-3 tüketiminin sağlık için ne kadar kıymetli olduğunu biliyoruz. Ancak maalesef gerek denizlerin kirliliği, gerek pişirme yöntemlerimiz derken ihtiyacımız olan omega-3’ü alabilmek bir hayli zorlaşıyor. Bu durumda takviye ile omega-3 alımı zorunlu bir hale geliyor. Peki omega-3 takviyesi tercih ederken nelere dikkat etmeliyiz?


  • IFOS onayı: IFOS onayı, balık yağınızın Uluslararası Balık Yağı Standartlarına uygun olması anlamına gelir. Yani civa, kurşun ve ağır metal gibi sağlığı tehlikeye sokacak maddeleri içermemeli ve balık yağının kalitesi belirlenen standartlara uygun olmalı. 
  • EPA ve DHA oranları: Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı bireylerin günde minimum 250-500 mg EPA+DHA almasını öneriyor. Ancak balık yağının üzerinde yazan miligram (Örneğin; 1000 mg balık yağı) her zaman EPA-DHA içeriğini göstermez. Bazen balık yağı takviyesinin içerisindeki EPA-DHA içerikleri çok daha düşük olabilir. Bu yüzden mutlaka etiket okuma alışkanlığı kazanarak EPA-DHA içeriklerini kontrol etmelisiniz. EPA/DHA oranı 2:1 veya 3:1 olarak tercih edilebilir. Ancak özellikle gebelikte ya da emziklilikte bebeğin beyin gelişimini sağlamak için daha fazla DHA içeren, kalp-damar sağlığı ve trigliserit yüksekliği için ise EPA oranı yüksek takviyeler tercih edilebilir. Yaşlılıkta ve depresyon gibi duygu durum bozukluklarında ise DHA oranı yüksek takviyeler tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır.
  • Balık yağının formu: Trigliserit formu en iyi emilimin olduğu formdur. Etil ester formuna göre biyoyararlılığı (yani vücutta kullanılabilirliği) % 70 daha yüksektir. Etil ester ise sentetik formdur. Emilimi %20-30'lar kadar düşüktür. Eğer yüksek mg içeren bir balık yağı aldıysanız, fakat balık yağınız etil ester formundaysa, çok azının vücut tarafından kullanılacağını bilmelisiniz.
  • Günlük porsiyona denk gelen değer: Etikete baktığınızda "1 kapsülde" yazan değere denk gelecek şekilde EPA-DHA içeriğini hesaplamalısınız. Kimi ürünlerde etikette toplam alınması gereken miktara dikkat çekilebilir. Örneğin; günlük önerilen tüketim miktarı 2 kapsül ise tek kapsülde ne kadar EPA-DHA içerdiğini sizin hesaplamanız gerekebilir.

Anahtar Kelimeler
omega-3takviyesupplementomega3 kullanırken nelere dikkat edilmelitakviye rehberiomega3

Diğer Blog Yazıları


Hangi Magnezyum Ne İçin Kullanılır?
Takviyeler/Supplementler   |   09/06/2021
Hangi Magnezyum Ne İçin Kullanılır?
İnsülin Duyarlılığını Arttırmanın Yolları
Sağlıklı Beslenme   |   11/05/2021
İnsülin Duyarlılığını Arttırmanın Yolları